5 Handige tips om je tafel feestelijk te dekken


Eens in de zoveel tijd vind ik het echt zo leuk om de tafel weer eens feestelijk te dekken. Mooi servies, servetten en feestelijke decoratie, dat maakt echt het verschil. Dan wordt je etentje ( of ontbijt of lunch) pas echt een feestje. Maar waar let je op? Ik deel een aantal handige tips met je om te zorgen dat je in een handomdraai klaar bent 😉

Begin bij de basis

Het lijkt een inkoppertje maar begin bij het begin! Het is het tijd om na te gaan denken over hoe die feestelijke kersttafel er dan uit moet komen te zien.

Wat voor vorm eettafel is het? Rond, vierkant of een rechthoek? En wat is hierbij de ondergrond? Wil je placemats gebruiken, dan zie je nog veel van de ondergrond van de tafel. Maar kies je voor een tafelkleed, start je met een blanco canvas. Een witte ondergrond zorgt ervoor dat je een rustige basis creëert, waarbij je alle kleuren zou kunnen mixen. Geen tafelkleed in huis? Denk dan eens aan rollen inpakpapier, hiermee creëer je een tafelloper of een volledig kleed.

Wil je glitters of juist confetti toevoegen? Dat kan zonder rommel. Leg eerst je tafelkleed neer, dan de glitters, confetti of andere decoratie. Daarna leg je transparante folie of inpakpapier eroverheen, en klaar!

Feestelijk indekken

Voordat je de tafel feestelijk gaat stylen, begin je eerst met het dekken van de tafel.

Pak je mooiste bestek uit de kast, maak je glazen nog eens goed schoon en zet je favoriete borden op tafel. Zorg ervoor dat de borden, het bestek en de glazen overal op dezelfde plaats en op dezelfde hoogte gedekt wordt. Dat creëert rust.

Vergeet hierbij ook niet om mooie waterkaraffen op tafel te zetten, gevuld met fruit of kruiden. Je kan het water bijvoorbeeld lekkerder maken door munt, peterselie of basilicum eraan toe te voegen met een combinatie van fruit. Dit maakt het water niet alleen gezond maar het staat ook creëert ook nog eens sfeer op de eettafel!

 

Thema

Alles mag dit jaar, dus durf te mixen! Wees niet bang om te experimenteren en combineer erop los. Hou je van een natural look, zorg dan voor natuurlijke elementen op tafel, zoals groene takken en hout.

Of kies bijvoorbeeld voor een chique tafelkleed met bonte kerst- of discoballen en combineer met verschillende gekleurde borden voor een uitbundige kersttafel. Zet veel lichtjes op tafel, en laat de kleuren waarmee je de tafel decoreert terugkomen in de glazen, borden of het bestek waarmee je de tafel dekt.

Kortom: Een mix van verschillende materialen en kleuren werkt vaak goed. Als het maar in balans is. Dat is basisregel nummer 1.

Finishing touch

Daarna is het tijd voor het leukste deel van het dekken van je feestelijke tafel; het stylen! Wat heb je allemaal nodig voor een gezellig en feestelijke tafel?

Servetten

Kies voor leuke kleine papieren servetjes, al dan niet in een leuke vorm gevouwen. Of ga voor de stoffen servetten die net wat meer luxe uitstralen

Bloemen en takken

Groen en bloemen zijn altijd goed! Voor een natuurlijke look kun je kiezen voor een takken met groene bladeren die in de lengte van de tafel liggen.

Of zet diverse kleine vaasjes neer met gekleurde bloemen die zorgen voor een feestelijk gevoel. Heb je thuis geen kleine vaasjes? Kijk eens goed rond, misschien kun je een theelichtje of mooi glas hiervoor gebruiken.

Menu en naamkaartjes

Als het menu bekend is, kun je de menukaart gaan maken. Handgeschreven of juist geprint? In Canva ( gratis vormgevingsprogramma) kun je heel veel leuke opzetjes vinden. Die tover jij snel om in je eigen menu, voilà! Geen zin om menukaarten te gebruiken? Maak dan kleine naamkaartjes of kaartjes met een lieve persoonlijke boodschap. Dit geeft echt een eigen draai aan je feestelijke kersttafel.

Kaarsen en waxinelichtjes

Sfeerlicht is natuurlijk niet weg te denken aan tafel. Verdeel de (elektrische) kaarsen over de tafel en wissel af met hoogtes. Zorg er wel voor dat de kaarsen niet in je zichtveld staan zodat je degene tegenover niet meer goed kunt zien. Liever geen kaarsen? Een lichtslinger staat ook heel feestelijk en is tevens een veilige optie ( ook als je kleine kinderen hebt.)

Decoratie

Als alle benodigdheden op tafel staan zoals borden, bestek en glazen, kun je losgaan op de accessoires en decoratie. Je kunt hier echt van alles voor gebruiken. Kerstballen, zuurstokjes, glitters, papieren ornamenten, noem maar op!

Extraatje

Kijk ook eens goed naar buiten. Zet daar dichtbij een windlicht met kaarsen neer of doe de verlichting in de tuin aan. Dat kijkt net wat gezelliger naar buiten.

 

Zo, dit klusje is geklaard! Je kunt je nu gaan concentreren op het maken van het menu, zodat iedereen lekker kan genieten aan jouw feestelijk gedekte tafel.

PS

Je hoeft niet te wachten tot kerst om je tafel feestelijk te dekken, maak er eens wat vaker een feestje van 😉