Hoe creëer je de ideale werkplek aan huis?

Tja, waar is tegenwoordig je werkplek eigenlijk? Aan de keukentafel, in een klein kantoortje aan huis dat voorheen de bezemkast was? Of inmiddels “gewoon” op kantoor bij je werk?

In de eerste maanden van het nieuwe normaal, doken we massaal aan de keukentafel om lekker te werken. Dat daar vervolgens ook man en kids aanschoven, was bijzaak. Maar nu zijn de tijden veranderd en is de behoefte aan een rustige werkplek groter dan ooit. De snelle oplossingen worden vervangen door een permanent kantoortje waar iedereen rustig kan werken. Soms vechten om je plekje dus!

Het besef komt ook steeds meer dat dit de nieuwe realiteit is en zal blijven. Deels prettig omdat je tussendoor een klein huishoudelijk klusje kunt doen. Maar deels is het gemis van sociale contacten groot.

En hoe erg is het dan als je (bijna) de hele dag op een saai en inspiratieloze werkplek zit? Het is tijd om deze werkplek om te toveren naar een gezellige ruimte waar je niet alleen geïnspireerd raakt, maar ook effectief kunt werken.

Deze drie elementen zijn zeer belangrijk in je werkplek. Want als deze niet in balans zijn, duurt de dag behoorlijk lang!

Licht aan, spot uit!

Wil je een brainstormsessie houden? Dim dan het licht. Zacht licht bevordert de creativiteit namelijk. Wil je dat rapport gaan typen of die cijfers analyseren? Alle lichten aan! Fel licht bevordert het vermogen om te focussen en analytisch te denken, zo is gebleken.

Hot or cold?

De juiste temperatuur op jouw werkplek kan tussen de 19 en 23 graden liggen. Alles daaronder en daarboven werkt niet bevordelijk en zorgt zelf voor het maken van meer fouten

Shut %% Up!

Dat geluid een bepalende factor is op kantoor moge duidelijk zijn. Maar wie wist dat zacht ééntonig geluid juist het creatie- en concentratie-vermogen verhoogt? Wetenschappelijk bewezen! Een klassiek of jazz muziekje op de achtergrond doet het ook nog altijd goed om je productiviteit en concentratie te boosten. Wil je je echt focussen op een taak en je productiviteit tot ongekende hoogtes doen stijgen – wanneer creativiteit er niet veel toe doet? Dan is absolute stilte toch het beste.

Perfecte meubels

Je hebt wellicht gemerkt dat de keukentafel waaraan je afgelopen maanden gewerkt hebt, net wat te hoog is. En de eetkamerstoel niet genoeg ondersteuning in je rug biedt, waardoor je nek en rug pijn beginnen te doen.

Zorg daarom voor een goed bureau en een goede bureaustoel. Heb je wel eens gedacht aan een in hoogte verstelbaar bureau zodat je zelfs staand kunt werken? Ook de goede stoel is minstens zo belangrijk. Kijk niet alleen naar een leuk stofje of hip design. Test de stoel goed uit en ben bewust van hoe je precies zit. En check goed de rugleuning.

De meeste rugleuningen volgen de ruggenwervel niet doordat ze van de bovenrug en schouders afbuigen. Als een rugleuning de ruggenwervel wel volgt heeft deze een S vorm. Hierbij is het belangrijk dat je de bolling van de rugleuning precies in het lumbale (holle) gedeelte van je rug instelt. Zo voorkom je klachten aan rug, schouders en nek.


Accessoires en planten

Om je werkplek aan huis ook tot een gezellig geheel te maken, kies je een aantal accessoires. Deze kunnen namelijk tegenwoordig niet alleen hip zijn, maar ook functioneel. Een gave kurkwand om al je ideeën op kwijt te kunnen, een stoere kast waar alle ordners in opgeborgen kunnen worden, noem ze maar op. Kekke kratjes van de HEMA om je kleine rommeltjes in kwijt te kunnen, maar ook een leuke mok voor je koffie kan zorgen voor een glimlach op je gezicht.

Veel planten zijn perfect voor op kantoor. Verschillende onderzoeken toonden aan dat planten niets dan goed doen: ze verlagen stress, helpen je bijkomen na een sessie hyperproductief werken én ze verschonen de lucht. Ga in ieder geval niet helemaal los met allerlei drukke tierlantijnen. Dit leidt alleen maar af, het blijft toch je werkplek.

Oh en dan nog een laatste tipje; zorg ook voor voldoende beweging tussendoor. Het heeft niet altijd zin om maar naar je scherm te blijven staren. Dus even de benen strekken door een kopje koffie of thee te halen kan zeker geen kwaad. Plan in je lunchtijd dan even een stevige wandeling in, zodat je daarna weer fris aan de slag kan.