Hoe maak je een indeling voor je nieuwbouwhuis?

Gefeliciteerd! Je hebt een nieuwbouwhuis gekocht. Geweldig! Of toch niet? Want voordat je voordat je het weet, moet je al de eerste knopen gaan doorhakken. Je bent pas net gewend aan het idee dat je een nieuw huis gekocht hebt, en dan moeten er al belangrijke beslissingen genomen worden. En snel een beetje 😉 !

U vraagt, wij draaien

Zo, zeg het maar…… Dit hoor je direct van de aannemer.

Oeps! Geen idee wat er nu precies van je verwacht wordt. De aannemer wil graag zo snel mogelijk weten ( het liefste gisteren nog) welke keuzes je gaat maken. Zodat hij kan gaan bouwen.

Grote kans dat die basisplattegrond die als uitganspunt gebruikt wordt, niet bij je past. Deze is namelijk niet echt afgestemd op je woonwensen. Steek daar een stokje voor, want de ‘standaard ’indeling van dit nieuwbouwhuis wordt never nooit een fijn thuis voor je.

Denk vooral goed na over hoe je leeft of juist wil gaan leven. Waar wil je op de bank ploffen, je ochtendkoffie drinken en krantje lezen , borrelen met vrienden, een uitgebreide diner koken ( of een snelle hap klaarmaken), je spullen opbergen etc. Genoeg food for thought in ieder geval!

Puzzelen

Als je de plattegrond voor je hebt, weet je dan eigenlijk wel waar je naar kijkt? Muren, ramen en deuren. Maar ook de draairichting van die deuren is bijvoorbeeld belangrijk. Of mag het juist een schuifdeur zijn zodat je minder ruimte verliest?

Deze basis plattegrond is je blanco canvas. Nou ja, niet helemaal blanco eigenlijk omdat er al diverse dingen zijn bepaald. Maar dit zijn dan je randvoorwaarden die de basis vormen. Nu is het puzzelen geblazen. Puzzelen zoals je nog nooit gedaan hebt. Zorg wel eerst voor helderheid in jouw woonwensen en stel de functies per ruimte vast.


Lievelingsplekken en rugdekking

Hou één belangrijk aspect wel meteen in je achterhoofd als je nadenkt over de ideale indeling van je nieuwbouwhuis, rugdekking. Wait, what?

Zet de bank bijvoorbeeld niet met de rug richting de deur van de hal, want dat geeft een onbehaaglijk gevoel. Waarom? Omdat je geen zicht hebt op wat er gebeurt of wie er binnenkomt. Ga dus niet met je rug naar een deur zitten, verplaats deze desnoods!

Kijk ook naar je huidige woonsituatie. Wat zijn je lievelingsplekjes? Dat ene zitje waar je een kop thee of koffie drinkt in de ochtend? Het grote kookeiland waar heerlijke diners worden? Maar belangrijker nog, waar gaan die in je toekomstige huis zijn?

Hou deze plekjes in gedachten bij de puzzel naar de ideale indeling.

Wanneer is de indeling van mijn nieuwbouwhuis een succes?

Als je zichtlijnen kloppen. Bekijk de ruimte vanaf de plek war jij het liefste zit op de bank. Wat zie je dan? Wat is je zicht naar de tuin bijvoorbeeld?

En hoe kijk je de ruimte in vanuit de keuken? En belangrijker nog, wat zie ik dan? Heb ik een prachtige deur met glas naar de hal, maar zie ik alleen maar een hele hoop jassen aan de kapstok? Zonde!

En hoe nu verder?

Poeh, voldoende stof tot puzzelen denk ik. Wil je een indeling voor jouw nieuwbouwhuis maken dat perfect aansluit op jouw woonwensen én klopt tot in detail?

Maar geen idee waar je eigenlijk moet starten en kun je je er geen voorstelling van maken vanuit een 1 dimensionale plattegrond?

Maak dan een afspraak voor een gratis kennismaking zodat ik je kan gaan helpen met een persoonlijk interieurplan. Hiermee kun jij snel (en goed) knopen doorhakken én de aannemer ruim voor de deadline een goede, doordachte terugkoppeling geven!