Moodboard maken

Yes! Je gaat verhuizen, verbouwen of start helemaal “from scratch” met een nieuwbouwhuis. Erg gaaf, maar wat een boel keuzes moeten er gemaakt worden. Dus de grote vraag is, waar begin ik?

Maar belangrijker is nog; waar wil je naar toe? Dat klinkt als een heftige vraag maar zonder doel veranderingen maken is tijdverspilling. En dan heb je waarschijnlijk uiteindelijk niet eens het gewenste resultaat. Het is dus belangrijk om een aantal stappen te volgen zodat je uiteindelijk een goede richting kunt bepalen. Dit doe je namelijk door een moodboard te maken.

Wat is nu eigenlijk een moodboard?

Je kunt het zien als een compositie van inspirerende beelden die samen een bepaalde stijl of sfeer proberen uit te drukken. Dit overzicht van afbeeldingen kan eventueel aangevuld worden met tekst of woorden om een stijl te versterken.

Hoe ziet een moodboard er uit?

Het leuke van het maken van een moodboard is dat je dit helemaal zelf kunt bepalen. Het moodboard is als het ware een uitgebreide collage. Een verzameling foto’s en afbeeldingen die laten zien welke sfeer je in een interieur wilt neerzetten.

Deze sfeer kun je creëren door gebruik te maken van afbeeldingen maar ook door stoffen, patronen, vormen en teksten te gebruiken in je moodboard. Zo krijg je in een oogopslag een duidelijk beeld van het gevoel dat jouw interieur je geeft.

Waarom helpt het maken van een moodboard?

Soms weet je eigenlijk heel goed wat je wil, maar kun je het niet goed verwoorden. Dan werken beelden namelijk direct, want die zeggen meer dan duizend woorden.

Het is ook een goede manier om duidelijk te krijgen, waar je wensen liggen. Maar ook die van je partner. Het uitkiezen van de juiste beelden, kan direct voor de nodige discussies zorgen. Zo kom je er dus ook achter wat de ander juist zou willen.


Het ‘waarom’ van een moodboard in een notendop

* Het doel wat je voor ogen hebt voor je interieur wordt visueel

* Je krijgt een helder beeld van het totaalplaatje

* Je kunt dit beeld makkelijk overbrengen op anderen

* Het is een goede manier om inspiratie op te doen

* Je hebt een houvast en kunt gerichter op je doel af

* Het voorkomt miskopen of andere verkeerde beslissing die in het totaalplaatje niet goed uitpakken. Neem het dan ook mee naar de winkel als geheugensteuntje.

Hoe ga ik te werk met het maken van een moodboard: digitaal of op papier

Zoals gezegd kunt je kiezen om lekker old skool aan de slag te gaan met een papieren moodboard (knippen maar!) of juist een digitale variant. Beiden hebben zo hun voordelen. Gebruik onderstaande informatie om voor jezelf een keuze te maken wat bij jou past.

Een digitaal moodboard maken

Een digitaal moodboard wordt meestal gemaakt op Pinterest. Dit kun je zien als een grote catalogus vol met inspirerende afbeeldingen. Je kunt hier werkelijk verdwalen tussen alle mooie afbeeldingen maar ook filmpjes. Dit si dan ook direct de valkuil, want voor je het weet zit je al uren naar al dat moois te kijken. Op Pinterest kun je zelf borden maken, maar ook eigen afbeeldingen toevoegen. Scroll uiteindelijk eens helemaal door alle afbeeldingen die je opgeslagen hebt. En gooi ook de beelden eruit die je niet meer aanspreken. Keuzes maken is key. Canva is ook nog een fijne online manier om een moodboard te maken.

Pinterest in trouwens niet alleen handig om moodboards te maken voor je interieur maar ook voor gave cadeau ideeën, lifestyle, fashion en leuke gerechten.

Mijn tip; maak voor iedere ruimte een apart bord. Hierdoor kun je precies zien welke inspiratiebeelden er bij welke ruimte horen. De borden zijn ook te delen met je partner of met een interieurontwerper, handig!

Een papieren moodboard maken

Het maken van een papieren moodboard kost iets meer tijd, maar is voor de meeste mensen wel het makkelijkste. Zorg er wel voor dat je voldoende en verschillende tijdschriften hebt om uit te kiezen. Bovendien stelt een papieren moodboard je in staat te werken met kleur- en textielstalen. Dit geeft je moodboard een extra dimensie.


Aan de slag!

Bij zowel een papieren als digitale variant van jouw moodboard, kun je de onderstaande stappen doorlopen.

1. Neem de tijd en bedenk goed welke ruimte je zou willen aanpakken

2. Verzamel de beelden die je aanspreken. Ga na een tijdje beelden selecteren, ordenen en maak vooral keuzes.

3. Kijk ook naar woorden die een betekenis voor je hebben en kenmerken van het interieur dat je voor ogen hebt.

4. Werk met kleurpalet en zoek ook eens materialen die je aanspreken zoals bijvoorbeeld wol, vilt, hout etc.

5. Gebruik voor geen(!) foto's of plaatjes met meubels en interieurs. Dat klinkt gek, hoor ik je denken. Maar het is goed als je je ook concentreert op het gevoel dat er straks zal ontstaan. Dus niet meteen de praktische invulling ervan.

6. Bij een papieren moodboard plak nu alles bij elkaar, over elkaar of zelfs op elkaar. Er is geen vaste layout, die bepaal je helemaal zelf.

7. Bekijk nu het eindresultaat kritisch en omschrijf wat je ziet, of wat je opvalt. Zoals bijvoorbeeld een terugkerende kleur of vorm. Schrijf de overeenkomsten of juist de diversiteit op om dit goed in beeld te krijgen. Deze samenvatting kun je nu omzetten in een moodboard of shoppinglist met o.a. meubels, behang en accessoires.