Ontspullen!


Ja, je leest het goed! Ontspullen! Met deze tips heb je binnen no time weer een fris en opgeruimd huis. Hierdoor heb je veel meer zicht op wat je echt als pronkstuk wil laten staan in je interieur.

Ontspullen, best een raar woord. Het klinkt ook best gek uit mijn mond aangezien ik meestal te horen krijg dat ik zoveel spulletjes heb!

Dit is zeker een gegeven feit, maar uiteindelijk gaat het niet om de hoeveelheid, maar om de waarde die jij eraan hecht. Door er echt over na te denken, komen je accessoires op de juiste manier in je interieurnaar voren.

Het kan dus zomaar zijn dat je er bewust voor kiest, om in het ene seizoen een bepaalde kleur vaas te gebruiken. Maar juist in het andere seizoen een andere waardevolle vaas die je meebracht van een verre reis. Of dat erfstuk van je oma dat weer helemaal eigentijds is door een vrolijk veldboeket.


Je hoeft namelijk niet alles te gebruiken en te ingereren in je interieur wat je hebt. Dat zorgt alleen maar voor onrust.

Ontspullen hoef je niet te verwarren met het minimalisme. Minimalise staat namelijk voor iets heel anders! Minimalisme is een levenswijze vanuit de gedachte dat het je met minder beter leeft. Het is natuurlijk beter voor het mileu maar ik focus me voorlopig alleen op ontspullen.

HOE?

Hoe ga je te werk? het heeft alles te maken met het bewust maken van keuzes.Door jezelf diverse vragen te stellen, kom je al een heel eind en kun jij gaan zorgen voor een gebalanceerd interieur.

Start met het leeghalen van alle hoekjes waar je accessoires hebt staan. Deze plaats je op een grote tafel. Ook de accessoires die weggestopt staan in een garage of zolder haal je tevoorschijn.

Daarna stel je jezelf diverse vragen voordat je de items terugplaatst.

1. Word ik hier nu nog blij van?

Zijn het dierbare herrineringen, items met jeugdsentiment of staat het er maar gewoon te staan?

2. Voegt dit iets toe aan mijn interieur?

Past het nog bij mijn woonstijl? Gebruik ik deze kleuraccenten eigenlijk nog?


3. Gebruik ik dit nog?

waarom heb ik zo veel bloempotjes, pannen, lepels en vaasjes? Ik gebruik toch eigenlijk altijd anderen omdat ik die leuker vind.Is het antwoord op deze vragen NEE? dan HOPPA, WEG ERMEE!

Denk ook eens aan het Waarom? Dus waarom staat het op deze plek? Waarom heb ik 3 bijna dezelfde schoteltjes of kaarsenstandaards? Heb ik echt 44 verschillende sierkussens nodig?

De overgebleven items gaan natuurlijk niet direct in de kliko. Je kunt ervoor kiezen om ze te bewaren, voor bijvoorbeeld een ander seizoen. Of je doneert ze aan een kringloop zodat anderen ook weer van nieuwe items kunnen genieten.

Doordat je deze vragen aan jezelf stelt, bekijk je je accessoires ( of kleding, gereedschap, make-up artikelen) een met een andere blik. Hierdoor blijven de items over die jij echt terug wilt zien in je interieur.

Nu plaats je alle accessoires die je dus zorgvuldig bewaard hebt, terug op een plek . Hierdoor voelt je interieur weer in balans!

PS

Deze vragen kun je jezelf trouwens ook stellen bij het aankopen van nieuwe items ;-)