Tijdens mijn opdrachten krijg ik veelal de vraag om mee te denken over opbergruimte. En vooral als het gaat om kinderspeelgoed, zijn goede opbergers een must.
Helaas is niet iedereen van ons in de gelukkige situatie dat er een aparte kinderhoek of speelkamer is, waar legio mogelijkheden zijn voor het opbergen van speelgoed en andere snuisterijen. Hierdoor kan het speelgoed nog wel eens overal door de woonkamer te vinden zijn.
Maar hoe zorg je er nu voor dat de kinderen lekker kunnen spelen en kind kunnen zijn, zonder dat je het idee hebt dat je in een speelgoed winkel woont? Want dat kinderen echte verzamelaars zijn, is een gegeven feit. Van takjes en stenen, tot briefjes en gespaarde kaartjes.
En uiteraard moet er geleefd en gespeeld worden. Je woont immers niet in een museum. De kinderen moeten zich ook helemaal thuis voelen in het interieur. Dus de zelfgemaakte tekeningen of knutselwerkjes mogen echt wel pronken. Maar de opbergruimte mag juist zeker passen in je interieur. Dat hoeft niet per se een grote kleurrijke stapel bakken te zijn, of een vrolijke verzameling van kisten.
Het is juist de kunst om te zorgen voor de perfecte kasten. Die zowel functioneel zijn en alles kunnen opbergen maar ook leuk staan in je interieur. Uiteraard heeft de kast bij voorkeur deurtjes zodat alles hierachter kan verdwijnen. Want eenmaal uit het zicht, geeft het natuurlijk veel meer rust.
Organiseer
Zorg ervoor dat alles een eigen plekje heeft. En hiermee bedoel ik dat je alle Lego blokjes verzamelt en die in een bak stopt. Ikea en Lego sloegen de handen ineen om te zorgen voor een overzichtelijk opbergsysteem.
Eigen plekje
Creëer een of twee hoekjes in je interieur waar het speelgoed, spelletjes, knutselspullen of verkleedkleren kunnen worden opgeborgen. En kijk daarbij ook naar hoe vaak iets gebruikt gaat worden. Dus als de klei maar één keer per jaar uit de kast gehaald wordt, is de garage of zolder misschien een betere opbergplaats.
Doordat je kiest voor een of twee plekken, is het voor de kinderen is het ook duidelijk waar ze alles kunnen vinden. Maar ook waar ze alles weer kunnen opruimen.
Ruim op
Zorg ervoor dat je aan het einde van de dag (of soms zelfs tussendoor al) even opruimt. En trap niet in de valkuil van alles zelf doen. De kinderen kunnen prima zelf meehelpen opruimen. Hierdoor gaat het iedere keer weer een stukje sneller, omdat ze precies weten waar alles kan worden opgeruimd.
Wat ook helpt is , eens in de paar maanden, het doornemen van al het speelgoed, of ze het nog wel gebruiken of leuk vinden. Naar mate de keren ouder worden, vinden ze weer andere dingen leuk. Wat ik zelf altijd doe en gedaan heb, is samen met mijn dochter sorteren. En nu helemaal aangezien ze een tiener is, en heel goed zelf kan aangegeven wat ze nog leuk vind en wat niet. Toen ze nog kleiner was, deed ik dat ook al wel. Maar daarnaartoe ik zelf al een voorselectie, anders is het om ieder stuk speelgoed een behoorlijke strijd, kan ik je vertellen. Het is juist goed om dit samen te doen, dan kunnen ze er namelijk zelf ook afstand van doen. En natuurlijk weer ruimte maken voor nieuwe spullen. Geen idee waar je dan moet beginnen? Kijk hier voor mijn blog over "Ontspullen".
Passend bij je interieur
Je hoeft niet pas te kiezen voor een leuk ingericht huis als je kinderen de deur uit zijn. Waarom zou je daar mee wachten? Zolang je zorgt dat het ook past in jouw woonstijl, zorgt dit ook direct voor rust.
Kies bijvoorbeeld voor een vintage bureautje in de kamer of een oude speelgoedkist. Zodoende krijgt je interieur niet alleen karakter maar is het ook nog praktisch. Denk ook eens aan leuke kratjes van de HEMA waar je de kleine items in kun verzamelen en opbergen.
En hoe heerlijk is het dat als de kinderen op bed liggen, jij je woonkamer weer helemaal voor jezelf hebt? En niet het idee hebt dat je in een ontplofte speelgoedwinkel terecht bent gekomen?