src= &noscript=1" />

EHBO bij slechte akoestiek

Verbeter de akoestiek, verminder de galm. Akoestiek is in veel huizen een uitdaging. Vooral in de huidige woontrends waarin veelal gebruik gemaakt wordt van staal, veel glas en gietvloeren. Akoestiekproblemen uiten zich in hinderlijke galm, en hebben hoofdpijn en concentratieverlies als gevolg. Je voelt je niet prettig in je eigen huis en het voelt erg ongezellig. Maar hoe los je het probleem op? Volg deze tips en je probleem is opgelost!

Oorzaak

Het is belangrijk om eerst te weten waar het probleem door ontstaat. Harde en gladde oppervlakken in een ruimte zorgen voor weerkaatsing van geluid. Het resultaat: een storende echo. Kijk eens rond in de ruimte. Hoeveel harde en gladde oppervlakken zie je? Grote raampartijen, glad gestucte muren en gladde vloeren weerkaatsen het geluid. Dit zorgt ervoor dat je ruimte hol klinkt. Zachte materialen absorberen het geluid en verminderd je akoestisch probleem.

Natuurlijk is het galmende geluid in de eerste plaats vooral heel vervelend om aan te horen. Maar een slechte akoestiek heeft nog meer nadelen. De galm die ontstaat is behalve hinderlijk ook enorm vermoeiend. Het onnodige geluid zorgt voor slechte verstaanbaarheid en het is moeilijk je nog te concentreren.

Tip 1. Gebruik raamdecoratie

Grote ramen zorgen voor veel licht in huis en dat is prachtig! Helaas zorgen diezelfde ramen ook voor een flinke weerkaatsing van geluid. Om die galm te verminderen kun je zorgen voor goede gordijnen die het geluid absorberen. Rolgordijnen of plissé gordijnen zijn ook raamdecoraties die kunnen helpen. Of combineer deze met overgordijnen voor de beste combi voor een betere akoestiek.

Tip 2. Demp de vloer

In de tijd dat iedereen nog tapijt in de woonkamer had, waren er vast minder problemen met akoestiek. Tegenwoordig gaan we graag voor strakke, moderne vloeren. PVC, tegels en keramisch parket zijn allemaal heel stijlvol, maar zorgen er ook voor dat de ruimte hol klinkt. Maak daarom gebruik van een mooi vloerkleed om je zithoek en/ of eethoek te verrijken. Zo creëer je niet alleen een verbinding tussen de diverse meubelen maar zorg je ook voor een betere akoestiek.


Tip 3. Creëer hoekjes

In grote ruimtes met lange muren heb je veel kans op een echo. Door de ruimte op te splitsen kun je de geluidsgolven onderbreken en de akoestiek verbeteren. Creëer bijvoorbeeld hoekjes door een boekenkast, als roomdivider, haaks op de muur te plaatsen. Die nieuwe indeling is gezellig én voorkomt dat geluiden de hele kamer door zingen. Helpt dit nu niet? Dan is het wellicht wijsheid om te kiezen voor een drastische ingreep door het plaatsen van tussendeuren.

Tip 4. Kies stoffen meubels

Bij het kiezen van nieuwe meubels denk je niet direct aan de galm in je huis. Toch doet een goed gemeubileerde inrichting wonderen voor je akoestiek. Waar harde materialen, zoals leer en steen, geluiden weerkaatsen, absorberen stoffen meubels juist de geluiden in de woonkamer. Om de akoestiek te verbeteren kun je dus kiezen voor een grote stoffen bank of stoelen met stoffen bekleding. Dat zit heerlijk en vermindert de echo in huis. Toch liever een leren bank? Gebruik dan stoffen kussens om het geluid mee te dempen.


Tip 5 Ga aan de slag met accessoires

Met gordijnen, stoffen meubels en een vloerkleed op de vloer verbeter je de akoestiek in je woonkamer, maar daarmee ben je er vaak nog niet. Vooral in grote ruimtes kan die vervelende nagalm erg hardnekkig zijn. Hoor je nog steeds een echo? Ga dan aan de slag met accessoires om nog meer geluid te absorberen en verdere weerkaatsing van geluid te doorbreken. Denk hierbij aan grote planten, wandkleden en zelfs geluiddempende schilderijen aan de muur. Er zijn zelfs speciale geluidsabsorberende panelen die je achter het schilderij dat al in je bezit is te monteren.


Kom je er nog steeds niet uit? Let me know en we pakken het probleem samen aan!