src= &noscript=1" />

Hoe kies ik de juiste vloer?


De vloer wel of niet vervangen is vaak een hekel punt bij verbouwingen. Maar ook bij nieuwbouwprojecten. Het is ook een grote kostenpost maar het is wel bepalend voor een groot deel van de totale sfeer van je inrichting. Welke stappen je kunt doorlopen, zet ik hieronder voor je op een rijtje!

Bepaald de sfeer

Tijdens mijn gesprekken met opdrachtgevers komen ze er vaak pas achter, hoe bepalend een vloer kan zijn voor de sfeer in huis. Het is namelijk niet altijd mogelijk om er voor te kiezen om de vloer te vervangen na een verhuizing. Of is dit juist de keuze die gemaakt moet worden bij een nieuwbouw project. En wat voor effect heeft de vloer op de rest van de woning?

Dit zijn vraagstukken waar we samen bij stilstaan tijdens interieuradviezen. Omdat er zoveel keuze is, qua materiaal maar ook qua kleur, wordt het er allemaal niet makkelijker op. Ik probeer in mijn 3D tekeningen hierop antwoord te geven.

Als eerste stap kom je er namelijk samen achter wat je niet wil, om vervolgens te komen wat je wel zou willen. Dat is een groot deel van het bewustwordingsproces. Sommigen staan er vooraf eigenlijk ook niet bij stil hoeveel keuzes er gemaakt moeten worden en wat dan precies de juiste is. Denk bijvoorbeeld eens aan functionaliteit, materialen, patronen, kleuren en zo kan ik nog wel even doorgaan. Je wil natuurlijk ook direct de goede keuze maken, omdat dit een groot effect heeft op de gehele woonruimte.

Daarom sta ik even stil bij diverse type vloeren om wat houvast te bieden tussen alle keuzes.

Houten vloeren

Een houten vloer is gemaakt van een natuurlijk materiaal dat een mooie warme en luxe uitstraling aan de ruimte geeft. Een houten vloer is een duurzame keuze die jaren meegaat, en na loop van tijd mooier en speelser wordt door de gebruikerssporen. Nadeel kan zijn dat dit een duurdere optie is die goed onderhouden dient te worden.

Laminaat vloeren
Laminaat is er in heel veel verschillende soorten en stijlen. De verschillende soorten laminaat onderscheiden zich in kwaliteit, uiterlijk, dikte en structuur en zijn soms niet meer van een echte houten vloer te onderscheiden. Zo is er laminaat met een voelbare structuur waardoor deze aanvoelt als een echte houten vloer, of kun je kiezen uit een laminaat vloer met doorlopend structuur waardoor de plank een natuurgetrouwe uitstraling krijgt. Belangrijk is de dikte van de plank: hoe dikker de plank, hoe duurzamer de vloer is en hoe minder geluid het geeft wanneer je over het laminaat loopt.


PVC vloeren
Een PVC vloer kun je zien als een kunststof vloerbedekking met veel voordelen. Zo is een PVC vloer vochtbestendig wat er voor zorgt dat je een PVC vloer in alle ruimtes van het huis kunt leggen. Je kan een PVC vloer direct op de ondergrond leggen waarmee je kosten van een ondervloer bespaart. Een ander voordeel van deze vloer is dat het contactgeluid verminderd doordat de vloer direct op de ondergrond wordt gelegd. Dit voorkomt weerkaatsingen van bijvoorbeeld het tikken van hakken en rondrennende kinderen op de vloer.

Wat is het verschil tussen PVC en laminaat?

Er zijn een aantal verschillen tussen PVC en Laminaat vloeren die mede bepalend kunnen zijn in de keuze om tot aankoop van een Pvc of laminaat vloer over te gaan. Hieronder vindt u de voornaamste verschillen met betrekking tot de voordelen die de verschillende soorten vloeren bieden.

Beide type vloeren zijn onderhoudsvriendelijk. Ze zijn gemakkelijk schoon te houden met een stofzuiger en een dweil. Bij beide vloeren is het verstandig om, als er bijvoorbeeld een plas water op de vloer ligt , dit direct weg te halen maar uiteindelijk is het product PVC beter bestand tegen water dan laminaat.

Laminaat bestaat uit een HDF kern en kunststof waarbij de print alleen op de bovenste laag is gedrukt. PVC oftewel Polyvinylchloride is dun en soepel materiaal, waardoor de dikte van een PVC vloer minder is dan een laminaat vloer.

Een Dryback(lijm) PVC vloer lijmt u direct aan de dekvloer en daardoor is er zeer weinig contactgeluid. Click- Pvc wordt op een ondervloer geplaatst zoals ook een laminaat vloer. Hierdoor ontstaat vaak een holle ruimte waardoor er meer contactgeluid wordt geproduceerd. Dit is wel te reduceren door te kiezen voor de juiste ondervloer.

Als je een vloerverwarmingssysteem heeft is een PVC vloer een uitstekende keuze. Dit komt omdat een PVC vloer een zeer lage warmteweerstand heeft. Laminaat vloeren hebben een iets hogere warmteweestand en zijn ook in combinatie met vloerverwarming te gebruiken maar dan met een speciale ondervloer.



Vloertegels
Tegels zijn er in veel verschillende afmetingen en lenen zich goed voor vochtige ruimtes zoals de keuken en badkamer. Ze zijn goed schoon te houden en zijn dus ideaal voor ruimtes die vaak gereinigd moeten worden. Nadeel van vloertegels kan zijn dat het een ruimte wat koud laat aanvoelen en het geheel wat kil maakt. Om de vloer dan meer warmte te geven wordt er vaak gewerkt met vloerverwarming.


Plinten - tip!

Ook niet onbelangrijk: plinten. Kies je plinten in dezelfde kleur als de vloer, dan lijkt het woonoppervlakte groter. Ga je voor plinten in dezelfde kleur als de muur, dan lijkt het vloeroppervlak optisch kleiner. Weet je het niet zeker? Leg dan eerst de vloer en neem wat samples van plinten mee om te bekijken wat het mooiste is.

Akoestiek in huis?

Check mijn tips voor je perfecte akoestiek in huis via deze blog!