src= &noscript=1" />



Tip voor het kiezen van de juiste materialen voor je meubels

Eindelijk ben je eruit, er gaan nieuwe meubels komen in je interieur! Maar nu komen de detailvragen over de juiste keuze voor de materiaalkeuze van je meubel. Wil je een bank, fauteuil of eetkamerstoelen kopen van (kunst)leer, polyester of toch fluweel? Welke soorten materialen zijn er eigenlijk? En is dat materiaal dan perfect om te gebruiken met kinderen of huisdieren?

Hier zijn de belangrijkste voor- en nadelen van de meestvoorkomende materialen op een rijtje:

Stof

Voordelen

* Makkelijk schoon te maken en kan goed tegen zonlicht.

* De stof kreukt nauwelijks.

Nadelen

* Kan ietwat statisch en daardoor minder fijn aanvoelen.

Onderhoud: voor het schoonmaken van een polyester bank gebruik je een absorberende doek waarmee je dept en niet wrijft. Wanneer polyester vies is, gebruik dan lauwwarm water met een pH-neutrale shampoo of wasverzachter. Gebruik nooit een huishoudreiniger want dan kan de bank beschadigd raken.


Katoen

Voordelen

* Katoen heeft een natuurlijke uitstraling.

* Katoen voelt zacht aan waardoor het zitcomfort hoog is.


Nadelen

* Deze stof kreukt snel en kan verkleuren als hij in de zon staat.

Onderhoud: een katoenen bank is zeer makkelijk in onderhoud. Mocht er een vlek op de bank zitten neem je deze af met een vochtige doek. Mocht dit niet voldoende zijn gebruik dan een mild reinigingsmiddel.

Velours of Velvet

Velours is een sterke stof en daardoor erg geschikt voor intensief woongebruik. Dus breng je veel

tijd door op je bank of stoel, dan is dat geen enkel probleem. De velours stof is slijtvast, dus jouw velours meubel gaat een behoorlijke poos mee.

Voordelen

* Velvet geeft je meubels een luxe uitstraling.

* Velours voelt zacht aan waardoor het zitcomfort hoog is.

* De kans op lusjes is klein, handig als je huisdieren hebt!

Nadelen

Er kan zitspiegel ontstaan. Een zitspiegel ontstaat doordat de haren van de vezels platgedrukt worden doordat je veel op het meubel zit. Hierdoor ontstaat er een schaduw in de stof, daarom wordt een zitspiegel ook wel eens aangeduid als shadow. In mijn blog helemaal gewijd aan velvet vertel ik je hoe je deze stof kunt onderhouden. Lees het hier !

Leer

Voordelen

* Leer heeft een luxe uitstraling.

* Het zorgt voor een natuurlijke uitstraling in de woonkamer.

* Het is duurzaam, soepel en elastisch.

Nadelen

* Je moet het regelmatig onderhouden anders slijt het snel.

* Deze stof is relatief duur.

* Leer verliest na verloop van tijd zijn glans en kleur

Onderhoud: het onderhoud van een leren bank kost veel tijd. Het is raadzaam om een onderhoudsmiddel te kopen voor het leer en de bank af en toe in te vetten. Dit zorgt ervoor dat de bank niet verkleurt en het leer in goede staat en soepel blijft.

Ecoleerof kunstleer of microleer

Ecoleder of microleer wordt hoofdzakelijk gemaakt van leder restanten. Kort uitgelegd worden deze restanten worden vermalen tot pulp vermengt met lijm en op een rol uitgewalst. Vervolgens wordt er op het bewerkte leder een laag van polyester microvezels gelijmd waardoor je een soort kruising krijgt tussen stof en afval leder. Vaak in de verhouding circa 30% polyester en 70% vermalen afval leder.

Voordelen

* Het lijkt op echt leer, maar is een stuk goedkoper.

* Het is makkelijk schoon te maken.

* Het is diervriendelijk met de chique uitstraling van echt leer.

Nadelen

* Het kan gaan plooien waardoor het niet meer strak om de bank heen zit.

Onderhoud: Ecoleren banken zijn makkelijk schoon te houden. Dit materiaal neem je af met een licht vochtige doek. Als er sprake is van grote vlekken gebruik je een neutrale zeepoplossing. Het is in dit geval raadzaam de zeep weg te vegen met een vochtige doek, anders komen er lelijke zeepresten in de bank.

Hout

Voordelen

* Hout brengt een natuurlijke uitstraling met zich mee.

* Een houten eetkamerbankje is makkelijk in onderhoud.

Nadelen

* Het zitcomfort van hout is niet heel hoog, maar met wat zachte kussentjes is dit zo opgelost.

Onderhoud: het onderhoud en het schoonmaken van houten banken is afhankelijk van de houtsoort. Controleer van tevoren van welke houtsoort de bank is en stem hier de onderhoudsmiddelen op af. Een lichte beschadiging is snel verholpen door de plek even op te schuren.

Keuzes

Uiteraard kies je zelf welke stof je het beste vindt voor jouw meubel. Neem wel in gedachten welke functie het meubel heeft, hoe je leeft en welke uitstraling je in je interieur wil. Bij een interieuradvies neem ik ook altijd een materialenplan op, omdat het prettig is om te werken met diverse materialen bij elkaar. Dit versterkt namelijk de WOW factor in je interieur. Dus wil jij ook hulp met het maken van de juiste keuzes? Neem dan even contact met me op via het contactformulier , mail of telefoontje.