src=&noscript=1" />

 Lieke's Tip - Lichtinval bij het kiezen van kleur  

Eindelijk krijgt de zon weer de overhand en gaan we richting zomerse temperaturen! Dan wil ik natuurlijk mijn tuin direct zomerproof maken. Hieronder tips om dit te doen!

Warm lichtinval vanuit het zuiden

You are the lucky one! Licht vanuit het zuiden is namelijk een feest om te combineren, de meeste kleuren komen in dit licht goed tot hun recht. Het zonlicht komt bij jou letterlijk binnenvallen. Het licht uit het zuiden heeft een warme gloed waardoor zowel warme als koele kleuren goed uitkomen in je interieur.

Beste: bleke lichte kleuren. Blauw zorgt bijvoorbeeld voor een luchtige uitstraling zonder dat het kil aanvoelt, het licht zorgt namelijk voor een warme gloed.

Af te raden: felle en donkere kleuren. Door de warme gloed worden deze kleuren snel overheersend.Koel lichtinval vanuit het noorden

Licht uit het noorden heeft een wat koele, blauwe gloed. Dit licht is dan ook het moeilijkste te combineren met kleuren in huis. Een tip: gordijnen dempen de koele gloed waardoor kleuren in huis warmer aandoen.

Beste: diepe warme kleuren, zoals rood, paars of bruin. Hou je meer van lichte kleuren? Ga dan voor romige of gelige kleuren.

Af te raden: kille kleuren zoals blauw of grijs. Deze kleuren versterken het koele licht, dit geeft een wat grauw effect.
Subtiele lichtinval vanuit het westen

Ligt je kamer op het westen, dan heb je in de ochtend een wat koelere gloed wat in de loop van de dag een subtiele oranjegele gloed wordt. Dit licht bevat veel natuurlijke lichtreflectoren, ideaal voor een luchtige sfeer in huis

Beste: lichte kleuren zoals wittinten, grijs en roze. Vooral pasteltinten komen het beste tot uiting, dit versterkt de natuurlijke lichtreflectoren.

Af te raden: donkere en felle kleuren. Bij donkere kleuren neemt het effect van de lichtreflectoren af wat zonde is en felle kleuren kunnen te intens worden.
Zachte koele lichtinval vanuit het oosten

Licht vanuit het oosten heeft juist in de ochtend een warmere gloed, die in de loop van de middag wat koeler wordt. Licht uit het oosten veranderd het meest op een dag. Wat hier het beste bij past? Werk met zachte kleuren in de basis en opvallende kleuren voor accessoires en meubels.Beste: blauwe en groene kleuren. Het licht heeft een lichte koele gloed wat de kleuren blauw en groen juist versterkt. Ga je liever voor wit? Kies dan een wittint met een licht groene of blauwe basis.

Af te raden: hou er rekening mee dat kleuren die het tegenovergestelde zijn van blauw, bijvoorbeeld rood, lang niet zo sfeervol uitkomen als in een warmer licht.


Probeer hier dus rekenng mee te houden! En mocht je er echt niet uitkomen en eens een andere invalshoek willen in je interieur? Kies dan voor kleuradvies aan huis. Dan ben je gegarandeerd van de juiste kleurkeuze voor jouw huis.

Nog meer tips lezen? Kijk dan eens hier over meer tips bij het kiezen van de juiste kleur.