src= &noscript=1" />


Tip - Grote Planten top 6!

Je kunt er niet genoeg hebben in huis. Ze zorgen voor extra natuur in je interieur maar ook voor extra zuurstof! Maar de grote kamerplanten zijn aan een opmars begonnen en niet meer weg te denken uit je interieur. Hierbij een top 6 van de meest favoriete reuzen en advies om ze ook goed te houden!

(bron; intratuin)

Nummer 1 - MONSTERA

De grote ronde bladeren met gaten erin zijn het unieke kenmerk van de Monstera. Het is een tropische, grote klimmer met een simpele gebruiksaanwijzing. Fijn als je niet zulke groene vingers hebt! Hij kan goed op een wat donkere plek staan en heeft niet al te veel water nodig. Daarnaast zuivert de Gatenplant ook nog eens de lucht en kun je hem (samen met zijn kokosstok) ook gebruiken als hippe roomdivider.

Standplaats: halfschaduw/schaduw | Water: regelmatig water geven | Extra: luchtzuiverend en makkelijk te verzorgen.



Nummer 2 - Cactus - (Euphorbia ingens)

Deze stoere cactus steelt de show in ieder interieur. Naast zijn decoratieve functie is hij ook nog eens heel makkelijk te verzorgen. Hij is groot en grillig, maar heeft geen grote pot nodig. Dit maakt hem heel geschikt voor een wat kleinere plek in de kamer. Doordat cactussen een groot wortelstelsel hebben waar ze vocht in kunnen opslaan redt hij zich goed zonder water. Ook reguleert de cactus op deze manier zijn eigen voeding.

Standplaats: zon, zon, zon of volop licht | Water: alleen water geven als de grond helemaal droog is | Extra: super sterke plant, weinig onderhoud.



Nummer 3 - Palmlelie - Yucca elephantipes

De Yucca is een stoere plant met een stoere naam. Met zijn stevige bladeren en houten stam kan hij wel een stootje hebben. Hij houdt van een lichte standplaats en af en toe een scheut water. Geen moeilijke plant dus! Een ideale kandidaat voor mensen die niet zulke groene vingers hebben. De Palmlelie groeit niet zo snel in de hoogte, dus wanneer je er eentje uit gaat zoeken in de winkel kun je zeker gaan voor een flink exemplaar. Wel maakt hij regelmatig nieuwe bladeren aan.

Standplaats: zon/halfschaduw | Water: regelmatig water geven | Extra: de Palmlelie kan van mei tot oktober ook buiten op een zonnige plek staan. Laat hem wel even wennen aan de zon.



Nummer 4 - Bananenplant - Musa dwarf

Met de bananenplant haal je direct een tropische sfeer in huis! De mooie langwerpige bladeren ontrollen zich en komen steeds een stapje hoger boven de oude bladeren te staan. Hij wordt ook wel de dwergbanaan genoemd, dus erg groot zal hij niet worden. De Musa lijkt heel stoer maar eigenlijk is het best een kwetsbare plant. De bananenplant houdt namelijk absoluut niet van tocht. Bedenk dus goed waar je hem neer gaat zetten voordat je hem aanschaft. Ook mag je zijn kluit niet laten uitdrogen. Een paar groene vingers komen bij deze gevoelige jongen dus zeker van pas.

Standplaats: volop licht, geen volle zon | Water: regelmatig water geven, nooit droog | Extra: eetbare vruchten (banaan), maar dat duurt wel een jaar of 6-8.



Nummer 5 - Vioolbladplant - Ficus lyrata

De naam van deze Ficus soort heeft de Ficus lyratate danken aan zijn schitterende vioolvormige bladeren. Door deze spectaculaire bladeren met een duidelijke nerfstructuur springt hij gelijk in het oog. Het is wel een echte koukleum: hij voelt zich het meest op zijn gemak bij een constante temperatuur. Er zijn natuurlijk ontzettend veel soorten Ficussen. De lyrata is een soort die bij de juiste omstandigheden kan groeien tot een flinke kamerplant. Daarom kun je hem wat terugsnoeien als hij te groot wordt, anders groeit hij rustig door tot aan het plafond. Wanneer je hem gaat snoeien moet je opletten voor het vrijkomende sap, dat is giftig.

Standplaats: halfschaduw | Water: regelmatig kleine scheutjes water geven | Extra: naarmate de plant groter wordt, zullen de bladeren ook erg groot worden.


Nummer 6 - Olifantsoor - Alocasia Zebrina

Deze exotische plant dankt zijn naam aan de bijzondere zebraprint op zijn stelen. Door deze strakke stelen en prachtige grote groene bladeren heeft hij een luchtige en gestileerde uitstraling.
Van nature groeit de Alocasia zebrina in het regenwoud. Hij houdt daarom van een vochtige omgeving en moet regelmatig een slok water krijgen. Wanneer je hem teveel water geeft zal hij ‘transpireren’ via zijn bladeren. Dit noem je ‘guttatie’ en stopt vanzelf als je hem minder water geeft.

Standplaats: halfschaduw | Water: regelmatig water geven, grond mag niet uitdrogen maar ook niet nat zijn | Extra: je doet hem een groot plezier door af en toe zijn bladeren te besproeien met water.