src= &noscript=1" />


Verlichting


Bij het verlichten van je woning of werkplek kom je soms voor uitdagingen te staan, want: hoe zorg je dat een ruimte mooi egaal belicht wordt? Of hoe licht je je lievelingsschilderij goed uit? We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, dus knoop het maar goed in je oren: goede verlichting is het begin van jouw wooncomfort.

Oftewel, als een ruimte slecht verlicht is, dan zal je je er niet snel thuis voelen. Daarom is het handig om te weten welke typen verlichting je nodig hebt op welke plek in jouw woning of werkruimte. In de verlichtings- en interieurbranche onderscheiden we vijf soorten verlichting. In dit artikel leggen we je uit welke soorten dat zijn en hoe je ze toepast.

Basisverlichting

Deze lichtbron wordt ook wel de algemene verlichting genoemd en is aangesloten op de hoofdschakelaar. Het is helder licht, zonder veel contrast en vergelijkbaar met daglicht. Het doel is de woonkamer aangenaam te verlichten en bestaat meestal uit één of meerdere centrale plafondlampen of inbouwspots. Bij het kiezen en plaatsen van de algemene verlichting kijk je eerst na of er geen vervelende lichtinval is op het tv-toestel en dat er geen rechtstreekse inkijk is op de lamp wanneer je zit of ligt in een stoel of bank.



Functionele verlichting

Het is maar vreemd dat er een verlichtingstype is dat ‘functionele verlichting’ heet, want in theorie is alle verlichting op z’n eigen manier functioneel. Maar oké, laten we niet te filosofisch worden. ;-)

In de verlichtingswereld houdt functionele verlichting (in de volksmond ‘werkplekverlichting’) in dat er lampen worden geïnstalleerd die ervoor zorgen dat de zichtbaarheid van een ruimte of specifieke plek wordt verhoogd. Functioneel licht is direct en gericht. Om een plek zo werkbaar mogelijk te maken met verlichting wordt er in deze categorie veel gebruik gemaakt van wat koeler, witter licht. We adviseren om functionele verlichting altijd te combineren met basisverlichting. De basisverlichting heft namelijk de schaduw op die functioneel licht creëert en dat is aangenamer voor je ogen.

Dankzij functionele verlichting kan je dus goed zien waarmee je bezig bent. Wel zo handig in de keuken, in de badkamer of als je de krant wil lezen aan de eettafel.


Accentverlichting

Accentverlichting is gericht op één punt dat je wil uitlichten. Bijvoorbeeld een fotowand, een wandmeubel, een kunstobject. Om deze accenten te kunnen maken kun je denken aan armaturen als spots en wandlampen. De spots kwamen ook voor bij de basisverlichting. De spot, zowel inbouw als opbouw, kun je voor meerdere doeleinden inzetten. Zo dus ook om iets uit te lichten. De lichtbron zit qua sterkte tussen basisverlichting en sfeerverlichting. Pas wel op dat je niet je hele interieur wil uitlichten. Zoals met alles in het interieur is het keuzes maken. Ik zou kiezen om maximaal 3 a 4 objecten uit te lichten. Dit licht natuurlijk ook weer aan het oppervalk van de ruimte. Kleine ruimte minder accenten, in grotere ruimte is er mogelijkheid tot meerdere accenten.


Sfeerverlichting


Sfeerverlichting of decoratieve verlichting zie je steeds meer in het interieur. Deze verlichting kenmerkt zich vooral door een warme gloed en zorgt voor knusheid.

Met sfeerverlichting kan je de sfeer in de woonkamer volledig omgooien en heerlijk ontspannen. Je kan hiervoor natuurlijk gebruikmaken van kaarsen maar als je het liever strak en eenvoudig houdt, is dimbare accentverlichting en verkleurbare LED-verlichting the way to go! Deze laatste zijn door hun geringe formaat overal plaatsbaar en kunnen ook makkelijk toegevoegd worden aan ingerichte woonkamers. Ook zie je steeds meer mooie lampen die op batterijen kunnen branden. Super handig, want dan heb je geen stopcontact meer nodig!




Ben ik nog een tip vergeten? Deel dan jouw ideale tip met me!

Of nog meer lezen over hoe je het beste kan stylen? Lees dan mijn blog Styling.